Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Vijesti i najave

Arhiva vijesti 2023.

Informacija vezana uz obavezno stručno usavršavanje

Informacija vezana uz obavezno stručno usavršavanje

11. prosinca 2023.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornoga uređenja i gradnje (Narodne novine, br. 118/18.) koji je stupio na snagu 01.01.2019. uvedeno je obvezno stručno usavršavanje.


Obvezno praćenje obveze stručnog usavršavanja u skladu s člankom 3. Pravilnika o stručnom usavršavanju osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i gradnje (Narodne novine, br. 55/20.) počinje od 01. siječnja 2021. godine.


Obveznik stručnog usavršavanja dužan je u dvogodišnjem razdoblju ostvariti najmanje dvadeset školskih sati edukacije, od čega se deset školskih sati odnosi na poznavanje tehničke regulative, a deset na stručno područje.

Komora za svoje članove vodi evidenciju o stručnom usavršavanju i izdaje isprave o završenom stručnom usavršavanju, te dostavlja podatke o stručnom usavršavanju svojih članova u Registar o ispunjavanju obveze stručnog usavršavanja svih obveznika stručnog usavršavanja, koji vodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U studenom 2023. godine Komora je dobila obavijest od Ministarstva prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine da od 01. siječnja 2024. Komora ima obvezu dostavljati podatke o stručnom usavršavanju svojih članova u Registar koji vodi Ministarstvo.

Također navodimo da je odredbom članka 45. stavak 4. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (Narodne novine, br. 78/15., 114/18. i 110/19.) propisano da se neispunjavanje obveze stručnog usavršavanja člana komore za prethodno razdoblje smatra lakšom povredom - stegovnim djelom i kažnjava najstrožijom stegovnom mjerom za lakše povrede.

Člankom 46. stavkom 2. navedenog Zakona propisane su stegovne mjere za lakše povrede dužnosti i ugleda arhitekta, odnosno inženjera i to: opomena ili novčana kazna u iznosu od 500,00 do 5.000,00 kuna (66,36 do 663,61 EUR).

Stručno usavršavanje Komora provodi na temelju Programa stručnog usavršavanja članova Hrvatske komore inženjera građevinarstva koji se donosi za dvogodišnje razdoblje.

Na web stranici Komore nalazi veliki broj predavanja i webinara kojima članovi Komore mogu pristupiti bez naknade, kao i sva predavanja i seminari održani na Danima HKIG u Opatiji.

Stoga vas pozivamo da ispunite svoju zakonsku obvezu stručnog usavršavanja u aktualnom dvogodišnjem razdoblju 01.01.2023. - 31.12.2024., sve u skladu s člankom 3. stavak 2. Pravilnika o stručnom usavršavanju osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i gradnje.

Tajništvo Komore

Download centar

Preuzimanje dokumenata:

Informacija vezana za obvezno stručno usavršavanje[ PDF: 119 KB ]

Ostale vijesti 2023.