Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Pravila o korištenju kolačića

I. Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

II. Na koji se način koristimo kolačićima?

www.hkig.hr upotrebljava samo nužne, kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

 1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima - koristimo ih za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg iskustva. Na primjer, spremanje vaših osobnih preferenci u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preference;
 2. kolačiće za provjeru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tijekom trajanja pregleda stranice- koristimo ih da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici;
 3. korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja- koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
 4. kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vrijeme trajanja pregleda stranice;
 5. kolačiće omogućavanja učitavanja, tijekom trajanja pregleda stranice- koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke;
 6. kolačiće za prilagodbu korisničkog sučelja za vrijeme trajanja pregleda stranice (ili malo duže)- kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mjestu.

Informacije vezane uz kolačiće se ne koriste da bi vas osobno identificirali.

III. Koristimo li i druge kolačiće?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli i opisali. Na primjer:

 • tvrtke koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta,
 • tvrtke koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vijesti ili oglasi na našim web-mjestima postavljaju vlastite kolačiće.

Spomenute tvrtke podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim Pravilnicima o zaštiti podataka što tim tvrtkama može omogućiti prikupljanje i kombiniranje informacija o vašim aktivnostima s više web-mjesta, aplikacija ili mrežnih servisa.

HKIG ne može utjecati na obradu osobnih podataka koju provode treće strane.

Detalji o njima bit će vam omogućeni u trenutku kada se isti pojave te ćemo u tom trenutku od Vas tražiti privolu,ukoliko istu niste prije dali, kako bismo pohranili i te kolačiće.

III. A. Koje kolačiće koristi Facebook Ireland Ltd.?

Web stranica www.hkig.hr može prikupljati osobne podatke koji se nalaze na Facebook page-u ˝Hrvatska komora inženjera građevinarstva˝ i koji su dostupni korištenjem spomenutog page-a, a na koji možete pristupiti putem stranica www.hkig.hr.

U slučaju da upotrebljavate i imate korisnički račun za Facebook (primjerice kada upotrebljavate Facebookove proizvode, uključujući naš Facebook page i aplikacije, ili ako posjetite druga web-mjesta i aplikacije koji upotrebljavaju Facebookove proizvode (uključujući gumb "sviđa mi se” ili druge Facebookove tehnologije) Facebook Ireland Ltd. obrađivat će vaše osobne podatke.

Facebook Ireland Ltd. vaše osobne podatke obrađivat će koristeći kolačiće koji omogućuju Facebooku da vam nudi Facebookove proizvode i da Facebook razumije podatke koje prima u vezi s vama, uključujući podatke o vašoj upotrebi drugih web-mjesta i aplikacija, bez obzira na to jeste li registrirani ili prijavljeni.

Kolačići Facebooku-u pomažu pružati, zaštititi i poboljšati vlasitite proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje Facebook upotrebljava mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima Facebookovih proizvoda, Facebook ih upotrebljava za sljedeće svrhe :

 • Provjera autentičnosti
 • Sigurnost i integritet web-mjesta i proizvoda
 • Suzbijanje aktivnosti kojima se krše Facebook-ova pravila ili na druge načine onemogućuje odgovarajuće pružanje Facebookovih proizvoda.
 • Oglašavanje, preporuke, analitika i mjerenje
 • Mjerenje uspješnosti oglašivačkih kampanja za poduzeća koje se koriste Facebookovim proizvodima

Kolačići Facebook-u omogućuju da prikazuje oglase i mjeri njihovu uspješnost u raznim preglednicima i na raznim uređajima kojima se služi ista osoba.

 • Kolačići Facebook-u omogućuju da stekne uvid u osobe koje upotrebljavaju Facebookove proizvode i osobe koje stupaju u interakciju s oglasima, web-mjestima i aplikacijama oglašivača kao i u poduzeća koja upotrebljavaju Facebookove proizvode
 • Značajke i usluge web-mjesta
 • Pružanje sadržaja koji su relevantni za područje na kojem se nalazite
 • Performanse
 • Analitiku i istraživanje

Svi spomenuti kolačići se postavljaju na vaše računalo ili uređaj i ukoliko se koriste proizvodi koje pružaju drugi članovi Facebookovih tvrtki te web-mjesta i aplikacije koje pružaju druga društva koja upotrebljavaju Facebookove proizvode, uključujući društva koja ugrađuju Facebookove tehnologije u svoja web-mjesta i aplikacije.

Facebook se koristi kolačićima i prima podatke kada posjetite ta web-mjesta i aplikacije, uključujući podatke o uređaju i podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog djelovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook-ov korisnički račun i jeste li prijavljeni ili ne.

III.B. Koriste li se i druge strane kolačićima povezanim s Facebook-ovim proizvodima?

Da, druge se strane mogu koristiti kolačićima na Facebookovim proizvodima.

Treće strane također upotrebljavaju kolačiće na vlastitim web-mjestima i u vlastitim aplikacijama u vezi s Facebookovim proizvodima.

Da biste saznali na koje se načine druge strane koriste kolačićima, pregledajte njihova pravila.

Važno je za napomenuti kako HKIG ne obrađuje i ne pohranjuje podatke koje prikuplja Facebook Ireland Ltd. HKIG ne koristi kolačiće kojim se koristi Facebook Ireland Ltd.

III.C. Kako upravljati načinom na koji Facebook upotrebljava kolačiće za prikaz oglasa?

Načinom na koji se Facebook koristi podacima za prikaz oglasa možete upravljati pomoću alata opisanih u nastavku.

Ako imate korisnički račun za Facebook:

 • Pomoću postavki oglasa možete saznati zašto vam se prikazuje određeni oglas te upravljati načinom na koji upotrebljavamo podatke prikupljene radi prikaza oglasa.

Možete kontrolirati upotrebljava li Facebook vaše podatke kako bi vam prikazivao oglase, u svojim postavkama oglasa.

 • Facebookova oglašivačka mreža Audience Network alat je pomoću kojeg vam oglašivači prikazuju oglase u aplikacijama i na web-mjestima izvan proizvoda Facebookovih tvrtki. Jedan od načina na koje Audience Network prikazuje relevantne oglase jest da pomoću vaših postavki oglasa utvrđuje koji bi vas oglasi mogli zanimati. Time možete upravljati u postavkama oglasa.

Svi:

Prikaz internetskih oglasa koje prikazuju Facebook i druga društva možete isključiti putem udruge Digital Advertising Alliance u SAD-u, Digital Advertising Alliance of Canada u Kanadi ili Europske udruge za interaktivno digitalno oglašavanje u Europi ili putem postavki mobilnog uređaja. Imajte na umu da softver za blokiranje oglasa i alati koji ograničavaju upotrebu kolačića mogu ometati te kontrole.

Upravljanje kolačićima u pregledniku:

Vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite u pomoći za preglednik ili uređaj. Dakle, možete omogućiti upotrebu kolačića u pregledniku.

IV. Kako možete kontrolirati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Dakle, većina kolačića lako se može obrisati, no napominjemo Vam kako bi brisanje ili blokiranje svih kolačića moglo imati negativan utjecaj na korištenje stranice.

Odlučite li se ipak obrsati ili onemogućiti kolačiće na svojem računalu potrebno je ažurirati postavke svojeg internetskog preglednika (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svojem pregledniku odabirom izbornika za pomoć).

V. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.

Više se možete informirati na sljedećim web adresama:


Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sljedeće web stranice:

 • European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
 • Internet Advertising Bureau (US)
 • Internet Advertising Bureau (EU)
 • Google Chrome
 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Safari (Desktop)
 • Safari (Mobile)
 • Android Browser
 • Opera
 • Opera Mobile

VI. Ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića

Svakim posjetom naše web stranice možete se odlučiti na ponovno/reguliranje i kontroliranje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmijeniti sukladno uputama koje smo prethodno naveli u ovim Pravilima.

Preuzimanje dokumenata:

Pravila o korištenju kolačića[ PDF: 183 KB ]