Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Vijesti i najave

Arhiva vijesti 2023.

IN MEMORIAM - prof.emer. Dubravka Bjegović, dipl.ing.građ. 31.03.1945.-23.04.2023.

IN MEMORIAM - prof.emer. Dubravka Bjegović, dipl.ing.građ. 31.03.1945.-23.04.2023.

26. travnja 2023.

U nedjelju 23. travnja 2023. napustila nas je profesorica emerita Dubravka Bjegović.

Ispraćaj će biti u srijedu 26. travnja 2023. godine u 10,40 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Dubravka Bjegović rođena je u Novoj Gradiški 31. ožujka 1945. godine. Nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Novoj Gradiški studirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirala 1968. godine. Magistrirala je s temom "Mjerenje korozije armature u betonu s ugrađenim elektrodama" iz discipline Korozija i zaštita materijala na zajedničkom studiju Strojarskog fakulteta i Fakulteta kemijskog inženjerstva Sveučilišta u Zagrebu 1978. godine. Temu doktorskog rada "Projektiranje armiranobetonskih konstrukcija u kemijski agresivnoj sredini" obranila je 1991. godine na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Građevinskom fakultetu bila je birana od docentice (1992.) do profesorice u trajnom zvanju (2005.). Godine 2016. izabrana je za profesoricu emeritu.

Na Građevinskom fakultetu obnašala je dužnost dekanice od 2002. do 2006. godine i bila je prva žena na toj visokoj funkciji u povijesti Građevinskog fakulteta. Bila je i prodekanica za nastavu od 1998. do 2002. godine.

Profesorica Bjegović sudjelovala je u osnivanju Zavoda za materijale 1991. godine te je tijekom svoga rada na Građevinskom fakultetu izvodila nastavu iz predmeta Ispitivanje gradiva, Kvaliteta i zaštita gradiva, Osnove tehnologije betona, Teorija i tehnologija betona, Posebni betoni i tehnologije, Prefabrikati, Trajnost konstrukcijskih materijala, Tehnologija sanacija i ojačanja, Zaštita od požara, Teorija i modeliranje zaštite konstrukcija i mnogi drugi. Osnovala je i poslijediplomski specijalistički sveučilišni studij Požarno inženjerstvo. Predavala je i na fakultetima u Osijeku i Varaždinu. Bila je prva predsjednica Vijeća tehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu, zamjenica pročelnika HAZU u znanstvenom vijeću za promet, predsjednica Stalnog odbora tehničkih znanosti pri Hrvatskoj zakladi za znanost, tajnica Odjela za građevinarstvo i geodeziju pri HATZ-u te predstavnica Ministarstva pri radnoj skupini Europske komisije za zaštitu od požara u graditeljstvu.

Pod njenim mentorstvom obranjeni su brojni radovi studenata: 11 doktorskih radova, 8 magisterija znanosti, 6 završnih specijalističkih radova te 117 diplomskih i završnih radova.

Radno iskustvo započela je u Institutu građevinarstva Hrvatske 1968. godine, gdje je radila sve do 1991. godine nakon čega prelazi na Građevinski fakultet u Zagrebu. Radila je u Zavodu za betonske i zidane konstrukcije kao voditeljica laboratorija za beton i laboratorija za veziva i koroziju materijala.

Sudjelovala je u projektiranju i nadziranju izvođenja radova (novogradnja i sanacija) na mnogim građevinama u Hrvatskoj kao što su HNK u Zagrebu, Stara Vijećnica u Zagrebu, Nuklearna elektrana Krško, most kopno - otok Pag, AB dimnjak koksare u Bakru, objekti Petrokemije u Kutini, Krški most, tvornica Plive u Zagrebu, Stadion NK Dinamo, Importane Galerija i mnogi drugi.

Znanstveni rad profesorice Dubravke Bjegović bio je izuzetno bogat, pionir je sudjelovanja u europskim projektima na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je mnoge mlade kolege uvela u svijet znanosti i istraživanja.

Bila je prepoznata znanstvenica i u svijetu što se potvrđuje priznanjima dobivenim od stranih organizacija: Award for Outstanding and original contributions in Research in the area of Durability of Concrete od Canmet/ACI organizatora svjetske konferencije u 2003. te RILEM Fellow za 2017. od organizacije RILEM.

Profesorica Dubravka Bjegović bila je vrlo produktivna i u izdavačkoj djelatnosti, autorica je ili koautorica 4 knjige i 4 sveučilišna udžbenika, 17 poglavlja u knjigama te više od 380 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u časopisima i u zbornicima konferencija.

Ostale vijesti 2023.