Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Vijesti i najave

Arhiva vijesti 2022.

Sastanak predsjednika inženjerskih komora u Ljubljani

Sastanak predsjednika inženjerskih komora u Ljubljani

16. studenog 2022.

U Ljubljani je 8. i 9. studenoga održan sastanak predsjednika inženjerskih komora iz pet susjednih zemalja. Uz predsjednicu Hrvatske komore inženjera građevinarstva, sastanku su nazočili i predsjednici komora Crne Gore Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije. Razgovori su imali za cilj razmjenu iskustava u području visokogradnje s glavnim temama:

  • korištenje Eurocode standarda,
  • korištenje i implementacija BIM-a i općenito digitalizacija u visokogradnji,
  • regulativa u građevinarstvu,
  • organizacija komora i opći problemi s kojima se komore susreću.

Makedonija, Srbija i Crna Gora, koje su na početku primjene Eurokodova u praksi, iskazale su interes za razmjenom iskustava o korištenju ovih normi u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje su te norme već duže vrijeme u primjeni. Dogovoreno je da Makedonska komora ovlaštenih arhitekata i ovlaštenih inženjera preuzme pripremu zajedničke konferencije o korištenju standarda Eurocode, koja će se odvijati kombinirano (uživo i online) i održati će se u ožujku 2023. godine. Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Slovenska komora inženjera i osigurati će predavače s iskustvom u korištenju ovih normi.

Hrvatska i Slovenija također imaju najviše iskustva na području BIM-a. Inženjerska komora Crne Gore organizirat će u travnju ili lipnju konferenciju o uvođenju i korištenju BIM-a, a Inženjerska zbornica Slovenije i Hrvatska Komora inženjera građevinarstva obećale su pomoć u pronalaženju predavača s iskustvom u korištenju BIM-a koji bi mogli držati predavanja na konferenciji.

Također je utvrđeno da inženjeri u području visokogradnje imaju slične probleme u nekim područjima, pa su se vodile i rasprave o tome kako se s tim nose u pojedinim zemljama. Uslijedila je razmjena iskustava o djelovanju i organizaciji komora, što bi također moglo pomoći u daljnjem unaprjeđenju rada komora na dobrobit njihovih članova i struke općenito.

Galerija fotografija:

Ostale vijesti 2022.