Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Vijesti i najave

Arhiva vijesti 2022.

Obavijest članovima vezano uz obvezno stručno usavršavanje

Obavijest članovima vezano uz obvezno stručno usavršavanje

12. listopada 2022.

31.12.2022. godine istječe prvo dvogodišnje razdoblje obveznog praćenja stručnog usavršavanja

Komora će za svoje članove svake godine osigurati besplatne seminare, predavanja i webinare dostupne putem web stranice s kojima će članovi Komore moći ispuniti zakonsku obvezu stručnog usavršavanja.

Podsjećamo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornoga uređenja i gradnje (Narodne novine, br. 118/2018) koji je stupio na snagu 01.01.2019. uvedeno obvezno stručno usavršavanje.

Obvezno praćenje obveze stručnog usavršavanja u skladu sa člankom 3. Pravilnika o stručnom usavršavanju osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i gradnje (Narodne novine, br. 55/2020) počinje od 1. siječnja 2021. godine.

Obveznik stručnog usavršavanja dužan je u dvogodišnjem razdoblju ostvariti najmanje dvadeset školskih sati edukacije, od čega se deset školskih sati odnosi na poznavanje tehničke regulative, a deset na stručno područje.

Prvo dvogodišnje razdoblje istječe 31.12.2022. godine.

Komora za svoje članove vodi evidenciju o stručnom usavršavanju i izdaje isprave o završenom stručnom usavršavanju te dostavlja podatke o stručnom usavršavanju svojih članova u Registar o ispunjavanju obveze stručnog usavršavanja svih obveznika stručnog usavršavanja, koji vodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Zakonom o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (Narodne novine, br. 78/2015, 114/2018 i 110/2019) članak 45. stavak 4. propisano je da se neispunjavanje obveze stručnog usavršavanja člana komore za prethodno (dvogodišnje) razdoblje smatra lakšom povredom - stegovnim djelom i kažnjava najstrožijom stegovnom mjerom za lakše povrede - novčana kazna u iznosu od 500,00 do 5.000,00 kuna (članak 46. stavak 2. podstavak 2.).

Kako bi svim svojim članovima omogućili da ispune propisanu zakonsku obvezu stručnog usavršavanja Komora je na poveznici https://prijava.hkig.hr omogućila svojim članovima prijavu na 16. Dane HKIG-webinari koji su se održali u lipnju 2022., a prijavom članovi mogu pogledati seminare koji su održani na 16. Danima HKIG i ostvariti 30 akademskih sati edukacije od kojih se 10 odnosi na područje tehničke regulative.

Na istoj poveznici omogućeno je svim članovima komore da se prijave i na webinare koji su u organizaciji komore održani u toku ovog obrazovnog razdoblja i za iste ostvariti sate stručnog usavršavanja.

Prijave na webinare nalaze se u rubrici Otvorene prijave, a sami video zapis i prezentacije nalaze se u rubrici Arhiva webinara.

Stoga vas pozivamo da do 31.12.2022. godine ispunite svoju zakonsku obvezu stručnog usavršavanja za ovo prvo dvogodišnje razdoblje te tako izbjegnete zakonom propisane stegovne mjere.

Ostale vijesti 2022.