Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Vijesti i najave

Arhiva vijesti 2021.

NOVO u Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom

NOVO u Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom

16. rujna 2021.

Dana 11. rujna 2021. godine stupila je na snagu Odluka o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (Narodne novine, br. 99/2021.).

Uvećane cijene inženjerskih usluga

Obavještavamo vas da su prihvaćene primjedbe iz struke te su cijene inženjerskih usluga sada višestruko uvećane i odražavaju tržišne cijene za usluge projektiranja, stručnog nadzora, kontrole projekata, tehničko-financijske kontrole kod zgrada male površine - uglavnom obiteljske kuće i manje višestambene zgrade, te vas pozivamo da se svojim stručnim znanjima aktivno uključite u postupke obnove.

Posebno ističemo da je u poglavlju 9.4 Zgrade javne namjene - kod cjelovite obnove dodatno propisano da se osim temeljnog zahtjeva za građevine koji se odnosi na mehaničku otpornost i stabilnost, drugi temeljni zahtjevi u cjelovitoj obnovi zgrade ispunjavaju ukoliko je to moguće bez znatnijih zahvata na zgradi i bez znatnijeg povećanja troškova.

Rezultati studije

Također, legalnost objekta više nije uvjet za ostvarivanje novčane pomoći za privremenu pomoć i hitne intervencije.

U program mjera ugrađeni su rezultati studije u kojoj je provedena preliminarna identifikacija rizičnih geoloških procesa i pojava likvefakcije, vrtača i klizišta, izrađena u suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Prema novim mjerama, kod samoobnove obiteljske kuće na području proglašene katastrofe vlasnik obiteljske kuće moći će sam organizirati izradu elaborata i projektne dokumentacije i izvesti radove, a nadzor nad izvedenim radovima i isplatu obavit će Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Također, dodatno su uređeni postupak privremene pohrane stvari i pitanje privremenog skladištenja građevinskog materijala i postupanje s njima.

Jasnije se definiraju sadržaji bitne tehničke dokumentacije u obnovi, završno izviješće nadzornog inženjera i pisana izjava izvođača u izvedbenim radovima te se dodatno uređuju potrebni elementi za sve ključne sudionike u obnovi i produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva.

Produljen rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć

Od sada će, osim za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, građani moći ostvariti novčanu pomoć za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade i projekta za cjelovitu obnovu, a rok za podnošenje tog zahtjeva produžuje se do 31. prosinca 2030.

Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene zgrade produljen je do 31. prosinca 2022., a zahtjev za uklanjanje potresom uništene višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade moći će predati do 31. prosinca 2025.

Ostale vijesti 2021.