Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

HKIG seminari

Arhiva seminara 2023.

Webinar: Edukativni modul - Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada

13. prosinca 2023.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva organizira webinar Edukativni modul: Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada, 13.12.2023. godine s početkom u 15:30 sati.

Edukativni modul "Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada" usmjeren je na razumijevanje gradogradnje kao procesa koji uključuje utjecaj na klimu i okoliš kroz nove načine upravljanja zelenim projektima. Graditi grad ili njegove dijelove, znači promišljati, planirati, imati viziju, poštivati mehanizme i modalitete koji nam stoje na raspolaganju kako bismo u konačnici došli do održivog i za život ugodnog grada, uz uvažavanje činjenice da se protokom vremena neminovno mijenjaju standardi i instrumenti za odabir najprikladnijih rješenja. U posljednjih stotinjak godina, Hrvatska, a naročito Zagreb iznimno je aktivno područje izgradnje. Jedan od mogućih pravaca razvoja otvara se uključivanjem elemenata zelene gradnje.

Modul će u srijedu 13.12.2023. ponuditi slijedeće teme:

13.12.2023.
Vrijeme Naslov
15:30 - 16:15

izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, Promjenjivost uzoraka urbane tipologije

Prostorno planiranje važno je zbog niza elemenata koji združeni doprinose stvaranju boljeg sutra u odnosu na klimatske promjene. Od uvažavanja povijesnosti i promjenjivosti uzoraka urbane tipologije, moguće je u kontekstu klimatskih promjena gradogradnju usmjeriti prema projekatima razvoja infrastrukture i materijalne imovine unoseći nove, sada evidentno postojeće klimatske varijabilnosti i buduće klimatske promjene kroz sigurne projekte čistih i jasnih formi, kojima ćemo stvarati gradove koji cijene prirodu i baštinu a žive budućnost.

16:15 - 16:20 5 min pauza
16:20 - 17:05

izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, Elementi zelene gradnje

Stvaranje preduvjeta za život i rad u kvalitetno izgrađenom prostoru, uz stalnu prisutnost aktivnih promotora zelene arhitekture u svim segmentima gradnje nužno će donijeti nove kvalitetne zelene projekte i drugačije prostorne odnose. Primjenom principa održive zelene gradnje osigurava se dugotrajnost, gospodarska i ekološka prihvatljivost pojedinog zahvata u prostoru. Korištenje zelenih, održivosti prihvatljivih materijala i tehnologija kao i obnovljivih izvora energije preduvjet su dugoročna očuvanja našeg cjelokupnog životnog okoliša.

17:05 - 17:15 10 min pauza
17:15 - 18:00

izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović, Utjecaj solarne refleksije građevnih proizvoda na pojavu urbanih toplinskih otoka

Fenomen urbanog toplinskog otoka (eng. Urban Heat Island - UHI) prisutan je u svim gradovima, neovisno o njihovoj veličini, te on predstavlja razvoj viših temperatura zraka urbanih sredina u usporedbi s okolnim gradskim predgrađima i ruralnim sredinama. Intenzitet urbanog toplinskog otoka (eng. Urban Heat Island Intensity - UHII) je vjerojatno najistaknutiji problem vezan za toplinsku ugodnost vanjskog i unutarnjeg okoliša te energetsku učinkovitost zgrada, i to prvenstveno u vidu potrošnje energije za hlađenje. Predavanje će dati uvid u parametre materijala poput albedoa površine materijala te indeks solarne refleksije koji utječu na razvoj viših temperatura zraka. Dodatno, predavanje će prikazati rezultate ispitivanja indeksa solarne refleksije opločnika te crijepa prema normi ASTM E 1980 te prikazati rezultate mjerenja temperatura na njihovim površinama.

Pitanja molimo postaviti pisanim putem i na ista će biti naknadno odgovoreno uz postavljanje prezentacija.

Prijava:

Prijava sudionika putem Internet stranice: https://prijava.hkig.hr

Stručno usavršavanje:

Sudionici webinara ostvaruju pravo na 3 akademska sata u okviru stručnog usavršavanja za obveznike.

Kotizacija:

Nema kotizacije

Ostale vijesti 2023.