Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

HKIG seminari

Arhiva seminara 2023.

Webinar: Edukativni modul - Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada

22. veljače 2023.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva organizira webinar Edukativni modul: Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada, 22.02.2023. godine s početkom u 15,30 sati.

Edukativni modul usmjeren je na razumijevanje gradogradnje kao procesa koji uključuje utjecaj na klimu i okoliš kroz nove načine upravljanja zelenim projektima. U sklopu modula polaznicima de biti predstavljeni ključni parametri o različitim održivim rješenjima primjenjivim za dobivanje međunarodno priznatih certifikata zelene gradnje.

Odabirom roba i usluga s manjim utjecajem na okoliš, postiže se važan doprinos održivoj potrošnji i proizvodnji i time doprinosi smanjenju potrošnje resursa. Zeleni proizvodi i upute kako koristiti zgrade i pojedinačne prostore uz izračune troškova životnog vijeka proizvoda, jasno pokazuju investitorima i korisnicima sve koristi ovakvog pristupa koji pridonosi svijesti o vrijednosti prostora kao temeljnog resursa.

Graditi grad ili njegove dijelove, znači promišljati, planirati, imati viziju, poštivati mehanizme i modalitete koji nam stoje na raspolaganju kako bismo u konačnici došli do održivog i za život ugodnog grada, uz uvažavanje činjenice da se protokom vremena neminovno mijenjaju standardi i instrumenti za odabir najprikladnijih rješenja. Takoder, iznimno je vazno i provođenja reprezentativnih istraživanja na nacionalnoj razini među gradanima Hrvatske o njihovim stavovima i ponašanju u vezi s zelenom gradnjom i energetskom obnovom zgrada, uključujući i korištenje obnovljivih izvora energije.

Modul će u srijedu 22.02.2023. ponuditi slijedeće teme:

22.02.2023.
Vrijeme Naslov
15,30 - 16,15

izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović, dipl. ing. građ., Stavovi građana o energetskoj učinkovitosti te kvaliteta unutarnjeg zraka u višestambenim zgradama

Predavanje će obuhvatiti praćenje toplinske ugodnosti (temperatura i relativna vlažnost zraka) i kvalitete zraka (koncentracija CO2 te koncentracija hlapljivih organskih spojeva) koje se kroz projekt Congregate u periodu od jedne godine provodi u 50 višestambenih zgrada u Hrvatskoj od čega je dio promatranih zgrada u kontinentalnoj, a dio u primorskoj klimi te je dodatno dio zgrada energetski obnovljen dok je drugi dio neobnovljen. Dodatno, kroz predavanje će se prikazati i rezultati provođenja nacionalnog reprezentativnog istraživanja među kućanstvima o njihovim stavovima i ponašanju u vezi s energetskom obnovom zgrada, uključujući i korištenje obnovljivih izvora energije.

16,15 - 16,25 10 min pauza
16,25 - 17,10

izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh., Održivi materijali za održivu gradnju

U svjetlu pokušaja vraćanja svega onoga što znači prirodno u projekte, jedan od zanimljivijih načina kako graditi je graditi zeleno. Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala, već pretpostavlja i određenu kulturu života i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem. To je razlog zašto se diljem svijeta promoviraju zelene zgrade koje donose i promjene u načinu rada i ponašanja koje se često teže provode nego što je uvođenje novih tehničkih rješenja. Zbog toga je izuzetno važno krenuti s edukacijom i osvijestiti kakav i koji prostor je održiv.

17,10 - 17,15 5 min pauza
17,15 - 18,00

izv.prof.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh., Zelena gradnja za veću produktivnost, zdravlje i dobrobit

Razumijevanje gradogradnje kao procesa koji uključuje utjecaj na klimu i okoliš iznimno je zanimljiva tema imajući u vidu da smo zakoračili u vrijeme obnove. Interdisciplinarni pristup, razumijevanje gradogradnje kao procesa, aktivnog uključivanja vlasnika i budućih korisnike u razvoj projekata i odabira rješenja daju mogućnost da u narednom razdoblju stvorimo čiste i jasne forme, grad koji cijeni baštinu a živi budućnost. Jedan od mogućih pravaca razvoja otvara se uključivanjem elemenata zelene gradnje i interpolacijama/ugradnjom "zelenih zgrada", što naši gradovi sa svojom strukturom i infrastrukturom evidentno dobro podnose.

Pitanja molimo postaviti pisanim putem i na ista će biti naknadno odgovoreno uz postavljanje prezentacija.

Prijava:

Prijava sudionika putem Internet stranice: https://prijava.hkig.hr

Stručno usavršavanje:

Sudionici webinara ostvaruju pravo na 3 akademska sata u okviru stručnog usavršavanja za obveznike.

Kotizacija:

Nema kotizacije

Ostale vijesti 2023.