Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

HKIG seminari

Arhiva seminara 2022.

Webinar: Veliki investicijski projekti u novom programskom razdoblju

07. studenog 2022. - 21. studenog 2022.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva organizira webinar Veliki investicijski projekti u novom programskom razdoblju, koji će se održati u dva dijela, 07.11.2022. i 21.11.2022. s početkom u 16,00 sati, prema programu u nastavku.

Novo programsko i proračunsko razdoblje 2021. - 2027. donijelo je i nova pravila.
Veliki projekti zamijenjeni su operacijama od strateške važnosti, a veliki investicijski projekti više ne podliježu centraliziranom mehanizmu EU odobravanja. Uz to, iako se korištenje Analize troškova i koristi (CBA) izirčito ne zahtijeva, značajne obeze u vezi s odabirom opreacija i dalje ostaju na snazi, a odgovornost sa EU prenosi na države članice.
Na nacionalnoj razini utvrđivanje i provođenje metodologije i kriterija za odabir projekata i dalje je u nadležnosti Upravljačkog tijela i Odbora za praćenje. Upravljačko tijelo treba osigurati da odabrane operacije predstavljaju najbolji odnos između iznosa potpore, poduzetih aktivnosti i postizanja ciljeva te provjeriti ima li korisnik potrebna financijska sredstva i mehanizme za pokrivanje troškova rada i održavanja, za što pri odabiru projekata treba primijeniti rigorozne tehnike za njihovu procjenu.

Prvi dio - 07.11.2022. od 16,00 h

  • Veliki infrastrukturni projekti - Operacije od strateške važnosti (ex Major Projekcts)
  • Specifičnosti i razlike u odnosu na prethodno razdoblje
  • Procjena projekata - metode i dokumenti za procjenu
  • Studija izvedivosti (FS)
  • Analiza troškova i koristi (CBA) i novosti u primjeni

Drugi dio - 21.11.2022. od 16,00 h

  • Procjena utjecaja na okoliš
  • Procjena utjecaja na klimu
  • Primjena horizontalnih načela
  • Informiranje i vidljivodst

Cilj predavanja je predstaviti novosti i razlike u zahtjevima za ocjenu projekata za investicijske projekte koje sufinancira EU. Prikazat će se načela, metode i kriteriji koje donositelji odluka mogu koristiti kao podlogu za odlučivanje. Dobivene informacije pridonijet će boljem razumijevanju što je sve bitno i potrebno za procjenu financijske i ekonomske održivosti investicijskog projekta u razdoblju 2021.-2027. Uz to, prikazat će se primjena horizontalnih načela u svim fazama projektnog ciklusa, kao i novi elementi informiranja i vidljivosti obavezni za novo razdoblje.

Predavači:

Ana Marić, Jasna Kancir

Prijava:

Prijava sudionika putem Internet stranice: https://prijava.hkig.hr

Stručno usavršavanje:

Sudionici webinara ostvaruju pravo na 3 akademska sata iz stručnog područja za svako predavanje u okviru stručnog usavršavanja za obveznike (3 akademska sata 07.11.2022. i 3 akademska sata 21.11.2022.)

Kotizacija:

Nema kotizacije

Ostale vijesti 2022.