Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

HKIG seminari

Arhiva seminara 2022.

Konzervatorski pristup u obnovi zgrada nakon potresa - ciklus predavanja

13. listopada 2022.

Prvo predavanje

Sustav zaštite nepokretnih kulturnih dobara - konzervatorski pristup

Webinar, 13.10.2022. četvrtak, od 16,00 - 17,30 sati

Brojnost kulturnih dobara na prostoru Grada Zagreba, površina Povijesne urbane cjeline Grad Zagreb s preko 19000 zgrada u obuhvatu i više od 600 pojedinačno zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara, trajni je izazov svima koji djeluju i žive u/na tom povijesnom prostoru. Izazov dovoljno velik i bez potresa. U saniranju posljedica potresa iz ožujka 2020. i svih potresa nakon njega, svakoj će od oštećenih zgrada (a da pri tom ne zaboravimo i ljude) biti potrebno pojedinačno pristupiti, utvrditi opseg ošetenja i predložiti mjere sanacije/rekonstrukcije u skladu s utvrđenom povijesnom vrijednošću.

Suočeni s velikim očekivanjima ponovno se otvaraju i brojna pitanja: od arhivske dokumentacije do snimki postojećeg stanja, provedene valorizacije i utvrđenih sustava mjera zaštite, definiranog pristupa obnovi u skladu s utvđenom povijesnom vrijednošću, tehničkim propisima i odstupanjima od istih, potrebnoj dokumentaciji i procedurama, mogućnostima i primijenjivosti suvremenih tehničkih rješenja i materijala, ljudskim i tehničkim kapacitetima i dr. I sve to u oklonostima limitiranih i uvijek nedostatnih izvora financiranja obnove graditeljske baštine. Što u tom kontekstu znači i novi zakonski okvir ? Koji se kriteriji za zahvate primjenju u praksi i na čemu se temelje konačne odluke? Tradiciju imamo, kontinuitet također, suvremeni pristup, znanstveno utemeljen, stručno relevantan i interdisciplinaran trebamo.

Uvodno predavanje će obuhvatiti sustav zaštite kulturnih dobara u RH temeljen na Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, njegovu provedbu, postupke utvrđivanje svojstva kulturnog dobra za zgrade i zaštićene povijesne cjeline, sustave mjera zaštite kulturnih dobara i dr.

Predavač

dr.sc. Marijana Sironić, dipl.ing.arh.

Prijava

Prijava sudionika putem Internet stranice: https://prijava.hkig.hr

Stručno usavršavanje

Sudionici webinara ostvaruju pravo na 2 akademska sata u okviru stručnog usavršavanja za obveznike.

Kotizacija

Nema kotizacije

Ostale vijesti 2022.