Webinar: Održivi materijali u obnovama - Korištenje kvalitetnih i održivih materijala u energetskim obnovama

Webinar: Održivi materijali u obnovama - Korištenje kvalitetnih i održivih materijala u energetskim obnovama

S obzirom na sva aktualna događanja, naučili smo da u obnovama ne vrijedi štedjeti i da je u procesu obnove posebnu pažnju potrebno posvetiti odabiru kvalitetnih održivih materijala i obnovi koja zadovoljava elemente energetske učinkovitosti!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju poziva Vas da se pridružite događaju: ODRŽIVI MATERIJALI U OBNOVAMA - Korištenje kvalitetnih i održivih materijala u energetskim obnovama, koji se održava 11. ožujka 2021. godine, od 10,00 - 13,00 sati, putem platforme ZOOM, gdje ćete saznati više o natječajima, održivim materijalima i energetskim obnovama.

Pogledajte program

Ispunite prijavnicu

Sudjelovanje je besplatno uz prethodno ispunjenu Prijavnicu.

Program se vrednuje u okviru Programa SSU s 2 sata pri HKA i HKIG.

Prezentaciju pod nazivom: Politike i mjere za poticanje obnove zgrada, održat će Irena Križ Šelendić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u okviru koje će se osvrnuti na sljedeće teme: mjere planirane u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, pregled politika mjera usmjerenih na specifična problemska područja, politike i mjere za zgrade javnog sektora i politike i mjere za promicanje vještina i obrazovanja u građevinskom sektoru. 

Bojan Milovanović, profesor s Građevinskog fakulteta će prezentirati održive materijale i njihovu uporabu u energetskoj obnovi zgrada. Napravit će usporedbu prirodnih i sintetičkih materijala te će obraditi teme koje se odnose na ugrađenu energiju i izjavu o utjecaju na okoliš (EPD).

Mladen Ilijević ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će nas upoznati s iskustvima iz provedbe programa sufinanciranja te će posebnu pozornost obratiti na: najčešće korištene materijale, ispunjavanje tehničkih uvjeta te pojavnost novih materijala.

Također ćete imati priliku čuti zanimljive prezentacije članova GBC-a koji će Vam predstaviti nove proizvode, inovacije i tehnologije primjenjive u energetskim obnovama.

U Hrvatskoj zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada pripada energetskom razredu E, F ili G. Energetskom obnovom, ne samo da se smanjuju emisije ugljičnog dioksida već se povećava i ugodnost boravka i rada u tim zgradama. Uz to, znatno se smanjuje i potrošnja energenata što se direktno replicira na uštedu na režijama koja može iznositi i do 60%.

Pod pojmom energetska obnova podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjskih prozora i vrata te zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja/hlađenja, ali i mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Odabir mjera ovisi o energetskom stanju i vrsti zgrade, načinu njenog korištenja te o lokaciji, a idealno je primijeniti više mjera kako bi se osigurao njihov sinergijski učinak i značajnije smanjenje potrošnje energije.

U posljednjih nekoliko godina bilježimo stalan porast javnih i stambenih zgrada na kojima se provode projekti energetske obnove.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2020. godini nastavio je s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća. 25. lipnja 2020. su objavljeni Javni pozivi za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Q H,nd) minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, za građane te ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva.

Javni poziv za građane je privremeno zatvoren 1. rujna, nakon što je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašen u odnosu na ukupni raspoloživi iznos planiranih financijskih sredstava.

S obzirom na velik interes za ovaj program, Fond planira objavu novog Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća već početkom 2021., a u kojem će dokumentacija koja je rađena za ovaj Javni poziv, poput Energetskog certifikata i Izvješća o energetskom pregledu, biti prihvatljiva budući da vrijedi više godina.

Iznimno je važno koristiti kvalitetne i održive materijale prilikom obnove zgrada. Više o natječajima, održivim materijalima i energetskim obnovama poslušajte na GBC online događanju koje će se održati 11.3. putem digitalne platforme Zoom.

Ukoliko ne želite da ovaj e-newsletter stiže na vašu e-mail adresu, molimo vas da se odjavite.