Knauf Insulation - 15 godina

Knauf Insulation - 15 godina

Jeste li znali…
…kada je službeno počeo kompleksniji i sveobuhvatniji pristup problematici toplinske zaštite zgrada kroz uvođenje potrebne korisne energije za grijanje QH,nd (kWh/m2 a)?
Odgovor je: 1. lipnja 2006. godine, a bio je to Tehnički propis o uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama Narodne novine, br. 79/2005.).

Bilo je to više od 7 mjeseci nakon izlaska prve verzije 'Termika Experta', preteče današnjeg KI Experta Plus, prvog hrvatskog softvera za izračun energetskih potreba za grijanje i hlađenje prostora, pripremu potrošne tople vode, ventilaciju, ugrađenu rasvjetu i druge tehničke sustave zgrade.

Danas je to kompletan softver za proračune novih generacija zgrada – zgrada projektiranih i certificiranih po nZEB standardima, preuzet od 15.000 korisnika u RH i susjednoj BiH. Isti je korišten prilikom izrade Smjernica za izvođenje zgrada gotovo nulte energije u izdanju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od čije strane ima i izdanu suglasnost za povezivanje s IEC aplikacijom koja omogućuje izdavanje i pohranu energetskih certifikata u RH.

Softver nudi kompletan proračun usklađen s Algoritmom, Metodologijom, Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (Narodne novine, br. 128/2015., 70/2018., 73/2018., 86/2018. i 102/2020.) te Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (Narodne novine, br. 88/2017. i 90/2020.), kojim se dokazuje zadovoljenje temeljnog zahtjeva za građevine „gospodarenje energijom i očuvanje topline“, a istovremeno nudi i proračune usklađene sa stvarnim potrebama energije zgrade, uvažavajući primjere dobre prakse i prateće norme.

Nova verzija nudi i proračun sustava s dizalicama topline zrak/zrak (popularnije znana kao Split/Multisplit sustav) koja nije (za sada) još uvijek obuhvaćena Algoritmom.
Novitet je i proračun utjecaja 'Free Coolinga' na smanjenje potreba za hlađenjem zgrada (posebno u primorskom dijelu Hrvatske). Proračunom KI Expert Plus možete biti sigurni da će „vaša“ zgrada uistinu biti zgrada za koju sa sigurnošću možete reći da je nZEB.

A tek se zagrijavamo za nove opcije koje ćemo ponuditi :)

To, ali i mnoštvo novih opcija možete koristiti u potpuno besplatnoj verziji bez limitiranih opcija. Svi koji do sad još niste preuzeli program, isti možete preuzeti s adrese.

Kako to zajedno izgleda na stvarnom objektu, pokazat ćemo na primjeru izvedene kuće s prikazanom stvarnom potrošnjom i usporedbom s proračunskim modelima. Sve to, uz kratke osnove nZEB projektiranja i gradnje s brojnim detaljima izvođenja i projektiranja imamo namjeru prikazati u webinaru koji ćemo uskoro organizirati i o kojem ćemo vas naknadno obavijestiti.
Ukoliko imate neka konkretna pitanja i/ili sugestije što biste htjeli čuti na tom ili nekom od daljnjih webinara, slobodno nam pišite na jednu od adresa: silvio.novak@knaufinsulation.comkakoizolirati@knaufinsulation.com

Knauf Insulation tim

Ukoliko ne želite da ovaj e-newsletter stiže na vašu e-mail adresu, molimo vas da se odjavite.