Obavijest članovima Komore

Obavijest članovima Komore

Poštovani članovi Hrvatske komore inženjera građevinarstva,
Drage kolegice i kolege,

ovim putem vas ukratko želim izvijestiti o aktivnostima Komore u okolnostima epidemije koronavirusa te o aktivnostima poduzetim nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.

Sukladno uputama koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo Komora je 18. ožujka objavila na svojoj internetskoj stranici i proslijedila putem newslettera Preporuke za postupanje na gradilištu tijekom krize koronavirusa. Na upit članova, Komora je dala pojašnjenje da se rad na gradilištu ne smatra javnim okupljanjem i da se na isto ne odnosi mjera iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na inicijativu Komore inženjera građevinarstva, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja produžilo je rok za potpisivanje dokumenata u sustavu eDozvole s elektroničkom osobnom iskaznicom do 31. svibnja 2020. Naša Komora je također Ministarstvu uputila zamolbu da se odgodi obveza predaje pisanih primjeraka projekta uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Svih pet inženjerskih komora uputilo je Premijeru Prijedlog hitnih mjera vezanih uz graditeljstvo, s ciljem da se koliko god je moguće zadrži normalna gospodarska aktivnost u našoj državi i umanje moguće štete uslijed krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Naša Komora pokrenula je i proceduru donošenje Odluke o oslobađanju od plaćanja članarine na rok od tri mjeseca od 1. 4. do 30. 6. 2020. za sve članove Komore.

Kao što nam je nažalost svima poznato, 22. ožujka Zagreb i okolicu pogodio je potres u kojem su brojne zgrade pretrpjele velika oštećenja.

Neposredno nakon potresa stupila sam u kontakt s prof. Josipom Atalićem radi dogovora i organiziranja prvih, hitnih, pregleda stanja nakon potresa.

Istoga dana, Komora je uputila poziv svim revidentima i članovima Komore iz Zagreba da se volonterski jave za hitni pregled građevina u Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Zagrebu. Radi mjera zaštite od epidemije koronavirusa nisu pozvani članovi iz drugih dijelova Hrvatske.

Pozivu se prvoga dana odazvalo već oko 200 naših članova, a kasnije ih se u akciju ukupno uključilo više od 500. Iznimno smo zahvalni svima koji su se u takvim uvjetima odazvali na poziv.

Komora je u najkraćem mogućem roku nabavila zaštitnu opremu i dezinficijense za članove na terenu, te je pokrenula i akciju za donaciju zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke u većim količinama. Komora je također osigurala u suradnji s tvrtkom Pan pek i Dubravica sendviče i peciva u svim svojim poslovnicama.

Isto tako, Komora se aktivno uključila u rad Radne skupine za izradu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Naša Komora je s Građevinskim fakultetom i drugim inženjerskim komorama javno zatražila da se već u izradu nacrta zakona uključi struka i da se mišljenje struke mora poštovati pri donošenju toga zakona. Nadamo se da ćemo u konačnici dobiti odgovarajući zakonski okvir.

Početkom ožujka predstavnici Komore bili su pozvani na sastanak s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, na kojem su predstavili sve volonterske i stručne aktivnosti koje su poduzeli članovi Komore nakon potresa, a raspravljalo se i o nužnim elementima Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Brojne planirane aktivnosti odgođene su, pa smo tako bili primorani odgoditi i 15. Dane Hrvatske komore inženjera građevinarstva. Aktivnosti nužne za osiguravanje nesmetanog rada Komore organizirane su na odgovarajući način u skladu s propisanim mjerama. Nužni sastanci tijela Komore održat će se elektroničkim putem o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

Svima vama zahvaljujem na doprinosu u radu Komore te i nadalje očekujem vaše aktivno sudjelovanje u zajedničkom nastojanju da se trajno i argumentirano zalažemo za boljitak struke.

Želim vam sretan Uskrs i da svi zdravi dočekamo naš sljedeći sastanak.

Srdačno Vas pozdravljam,
Nina Dražin Lovrec, predsjednica Komore

Ukoliko ne želite da ovaj e-newsletter stiže na vašu e-mail adresu, molimo vas da se odjavite.